Buurtonderzoek

Beste buren!

Weer een buurtbrief… We wonen nu een week op Simon Stevin 25 en willen graag beginnen met een campagne omtrent de aankomende renovatie.

Het eerste wat volgens ons belangrijk is om u te melden, is dat we ons ervan bewust zijn dat in deze buurt al jarenlang moeite wordt gedaan door buurtbewoners om Ymere tot actie over te zetten omtrent achterstallig onderhoud en andere problemen. Wij willen dan ook zeker niet doen alsof we hier ‘even’ wat oplossingen komen brengen.

Laat ook duidelijk zijn dat wij de renovatieplannen niet willen tegenhouden of vertragen. We begrijpen dat veel mensen door achterstallige onderhoud al jarenlang in gebrekkige en zelfs ongezonde huizen wonen en dat vele bewoners de renovatie daarom liever vandaag dan morgen zien plaatsvinden. Hen willen wij niet in de weg zitten.

Dit gezegd hebbende, willen we wel ons standpunt uiten tegen de manier waarop Ymere hier de huizen heeft laten verkrotten en vervolgens doet alsof de bewoners dmv een sociaal plan een keuze wordt geboden. Die keuze is er volgens ons meestal een tussen instemmen of blijven zitten in een bouwvallig, ongezong huis.  Ymere wil de sociale huurwoningen ook nog eens verkopen. Sociale huur wordt in Amsterdam structureel afgebroken, met goedkeuring van de gemeente, de bizar lange wachtlijsten zitten zo goed als vast en op de vrije huurmarkt profiteren huisbazen hiervan met woekerprijzen.

Terug naar deze buur: wat willen we hier wél doen?

Er zijn twee concrete zaken waarvoor wij ons willen inzetten. Ten eerste is er een aantal huishoudens waarbij de renovatie onnodig is, of in zo’n vergaande mate als gepland onnodig is, en ook nog eens grote finaniële als ook emotionele schade zal betekenen voor de bewoners. Op dit moment zegt Ymere 66% steun te hebben voor haar plannen, wat dus betekent dat wanneer ze nog eens 4% krijgen, ze deze mensen zonder pardon het huis uit kunnen zetten. We willen voor deze individuele situaties een oplossing vinden. De weg naar die oplossingen kan bijvoorbeeld lopen via de politiek, de media, via juridische stappen, of een combinatie.

Ten tweede willen we goed uitzoeken hoe Ymere zich precies heeft gedragen en gedraagt t.o.v. de huurders in de buurt en het resultaat van onze research te presenteren aan de deelraad en andere relevante bestuursorganen om hen de andere kant van het ‘picture perfect’ verhaal te laten zien dat Ymere zelf aan bestuurders voorhoudt. We hopen hiermee politici enigzins wakker te schudden en bij andere situaties in de toekomst eerder in te grijpen.

Om deze redenen sturen wij u een vragenlijst omtrent uw relatie met Ymere. Hiermee vragen wij u dus om ons als nieuwelingen in het verhaal te vertellen hoe u de situatie ervaart. Mocht u graag uw verhaal kwijt en past het niet op het A4′tje, dan kunt u het mailen naar: willembeukels@squat.net . En mocht u behoren tot de huishoudens waarbij de renovatie onnodig is en u deze dan ook niet wil laten doorgaan, geef dit dan aan.

Volgende week hebben wij een gesprek met Ymere’s regioleider Erik van Kaam en daarin willen we de situatie in de buurt direct aan hem voorleggen. Het zou dus mooi zijn als we dan al uw respons hebben mogen ontvangen in onze brievenbus. Heeft u nog vragen, mail ons dan, of kom gewoon even langs.

Vriendelijke en strijdbare groetjes,
de nieuwe bewoners op Simon Stevin 25
Buurtonderzoek: Relatie huurders – Ymere omtrent onderhoud & renovatieplannen

Doel: Inzicht bieden in de individuele situaties in de buurt, aandacht van de deelraad vestigen op de situatie in het Willem Beukelsproject, een goede oplossing vinden voor de gedupeerden van de renovatieplannen.

1 Hoe ervaart u de manier waarop Ymere omgaat met uw meldingen/klachten over nodig onderhoud? (Omcirkel hieronder het cijfer dat  u zou geven)

Heel slecht                                                   Heel goed

1      2      3      4      5      6      7      8      9      10

- Kunt u uw antwoord kort toelichten?

2 Wat heeft u aangegeven in het draagvlakonderzoek naar de steun voor het sociale plan van Ymere voor de geplande renovatie?

(eens/oneens, wanneer aangegeven, en waarom)

3 In hoeverre heeft u het gevoel een werkelijke keuze te worden gegeven mbt het renovatieplan?

Licht svp toe.

4 Welke regeling heeft Ymere u aangeboden, en bent u hiermee akkoord gegaan? Indien de regeling u is aangeboden in ruil voor uw steun voor het sociale plan dat u daarvóór niet steunde, geef dit dan aan.

5 Keert u als huurder terug naar uw huidige woning na de renovatie?

Ja / Nee

 

6 Bent u op dit moment sociale huurder of vrije markthuurder?

sociaal / vrije markt

7 Wilt u verder nog iets kwijt over uw relatie en ervaringen met Ymere en komt dat niet aan bod in de vragenlijst, of pas het niet op het A4′tje, mail het dan naar ons, of schrijf het op een extra papier en doe het met de lijst in de bus. Onze email: willembeukels@squat.net  de website: www.willembeukelsalternatief.squat.net

Naam en/of Adres:

Uw identiteitsgegevens worden vertrouwelijk behandeld!