Adres aan commissie Wonen 18 juni 2012

Beste commissie,

 Ik sta hier om uw aandacht te richten op de situatie rondom het Willem Beukelscomplex in Watergraafsmeer vlakbij de Ringdijk. Zoals u wellicht weet worden deze ongeveer 80 woningen al sinds vóór 2006 amper onderhouden door Ymere met zeer vervelende gevolgen voor sommige bewoners, zoals jarenlange lekkages, stank door stilstaand water onder de vloer en ongezonde situaties door schimmel en zwam. Rond 2010 liet Ymere aan de bewoners weten geen geld te hebben voor groot onderhoud om dit soort zaken te verhelpen, maar mid 2013 heeft de corporatie hier wel een verregaande renovatie gepland die min 10 maanden gaat duren.  Waar bewoners niet terugkeren, zullen de sociale woningen worden verkocht.

 Naar aanleiding van deze situatie wil ik drie punten aankaarten.

 Ten eerste zien wij als kraakbeweging een terugkerende patroon in Oost: namelijk het door corporaties jarenlang laten verkrotten van woningen waarna een verregaande renovatie ofwel sloop en nieuwbouw als “enige optie” wordt gepresenteerd, en om dit alles te financieren moeten de woningen in de verkoop of vrije huursector.

 Behalve de onttrekking van sociale huur, lijkt ons ook deze tactiek van verkrotting allerminst in het belang van bewoners van Oost, en wij zouden dan ook graag zien dat het stadsdeel zich duidelijk uitspreekt tegen dit soort praktijken van corporaties.

 In het onderzoek naar het draagvlak voor de geplande renovatie worden bewoners dan ook geconfronteerd met een illusionaire keuze: blijven zitten in een vervallen woning die niet zal worden onderhouden, of instemmen met de renovatie.

 De woning die wij hebben betrokken is een goed voorbeeld: in het hele pand staan 3 van de 4 woningen variërend van zo’n 2 tot 8 jaar leeg zonder dat Ymere hier de nodige renovatie of het onderhoud heeft laten plaatsvinden zodat de woningen weer bewoond konden worden. Een ontruiming zou hier overigens zeker tot nog langere leegstand leiden, en gezien dit niet de bedoeling is van de leegstands/anit-kraakwet, gaan we ervan uit dat de commissie zich sterk maakt tegen een ontruiming voordat er activiteiten zullen plaatsvinden in de woning, op z’n vroegst mid 2013.

 Tot slot:
Ymere presenteert haar kant van het verhaal alsof de corporatie intensief maatwerk toepast in de buurt. Dit is echter maar deels waar, wat wij zien is dat haar maatwerk een vrij selectief karakter heeft. Hoewel er naar sommige bewoners toe goed lijkt te worden gecommuniceerd en oplossingen worden geboden, zijn er ook bewoners, vooral diegenen die het meest tegen de renovatie opzien, waarbij amper oplossingen worden geboden voor soms schrijnende situaties, of waar communicatie zelfs volledig is gestaakt door Ymere. 

 We hebben de ons bekende prangende gevallen voor u gedocumenteerd en zijn bezig te onderzoeken of er meer dergelijke situaties bestaan.  Concreet willen we u verzoeken om uw mogelijkheden als commissie te gebruiken om Ymere ertoe te bewegen ook voor deze mensen een werkelijk passende oplossing te vinden, en hen niet zo maar uit hun huis te zetten omdat het kan. Dit zou a-sociaal en zelfs onmenselijk zijn, en mag u als volksvertegenwoordigers niet in uw buurt laten gebeuren.