Antoine, politieke gevangene in Lille, gaat in hongerstaking.

Aan het begin van de vakbondsbetoging tegen de “loi travail” in Lille op dinsdag 17 mei, sprongen tientallen flikken zonder aanleiding op onze kameraad Antoine, een welbekende militant van de CGT van Valenciennes en van Alternative Libertaire. Later hoorden we dat de enige aanleiding voor deze “preventieve” arrestatie (vergelijkbaar aan Minority Report) de politieke en syndicale activiteit van Antoine was. Geen enkel feit voorafgaand aan zijn arrestatie werd hem ten laste gelegd.

Enkel “gewapend” met zijn vlag van de CGT, werd Antoine snel en krachtig tegen de grond geplakt door drie bruten van de BAC (Brigade Anti-Criminalité, zie foto en filmpje). De aanwezige militanten probeerden deze totaal arbitraire arrestatie te voorkomen. Eén van hen –schuldig aan het willen strijden tegen onrecht- werd ook aangehouden omwille van dit tussenkomen. Net als Antoine zal zijn proces volgen in juni. De menigte –totaal verontwaardigd door dit machtsvertoon- riep “Bevrijd onze kameraden!”. Maar niks hielp, de politie heeft haar bevelen en ze voert deze uit met ijver: de sociale beweging breken, demonstraties met geweld uit elkaar drijven, militanten naar de gevangenis sturen, stakingspiketten verhinderen met het slaan der matrakken, iedereen die het hoofd weer wil opheffen ontmoedigen om dit te doen.

arrestation-antoine

Zie hier de berichten van de CGT en AL (in het Frans).

Filmpje hier te vinden.

Na 48 uur in hechtenis werd Antoine doorverwezen naar het gerecht. In een Orwelliaanse situatie beschuldigde men hem van feiten die zich afgespeeld hadden na zijn arrestatie! De staat beschuldigt hem van een slag uitgedeeld te hebben aan een agent die hem arresteerde. Eén van de drie bulldogs van de BAC –die je op de onderstaande video heel goed een ongerechtvaardigde brutaliteit tegen Antoine ziet uitvoeren- zou het slachtoffer zijn van … 0 dagen arbeidsongeschiktheid. Hij heeft zich pijn gedaan terwijl hij onze kameraad in elkaar sloeg.

Antoine weigert de onmiddellijk voorkoming om zijn advocaten tijd te geven om de bewijzen te verzamelen dat hij onschuldig is (zoals deze video). Maar de procureur en de rechter moeten niet anders dan feiten verwezenlijken, gerechtelijk of moreel. Hun rol –net als die van de flikken- is om te gehoorzamen aan de panikerende socialistische regering, overweldigd door deze radicale sociale beweging, op een ongelijke schaal. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt onder een (zogezegde) linkse regering. Ondanks een leeg beschuldigingsdossier, garanties van een stevige vertegenwoordiging, getuigenissen van afgevaardigden van de CGT en talloze aanwezige manifestanten, werd Antoine in voorlopige hechtenis geplaatst.

Hij is de eerste politieke gevangene aangehouden in Lille in het kader van de sociale beweging tegen de “loi travail”.

Antoine wordt sinds gisteren vastgehouden in de gevangenis van Sequedin, en begon vanaf de eerste uren van zijn opsluiting aan een hongerstaking met als doel zijn rechten en zijn onschuld te benadrukken.

Om de enige echte smeerlappen te beschermen (de drugstrafikanten van de HSBC, de fraudeurs van Mulliez, de oplichter van LVMH, …), twijfelt de Franse staat niet om dictatoriale middelen te gebruiken: arbitraire arrestaties, opsluiting van opposanten, censuur en repressie van alternatieve media, schendingen van de syndicale vrijheden, …

Vrijheid voor Antoine, vrijlating voor alle veroordeelden, intrekking van de loi travail!

– Een eenheidsbetoging, voor de bevrijding van Antoine, en ter ondersteuning van de talloze kameraden die de komende dagen en weken processen zullen ondergaan, en tegen de repressie van de sociale beweging, vond plaats afgelopen zaterdag.

Een geldinzameling om Antoine financieel te ondersteunen is op poten gezet.

– Je kan hem schrijven door een mail te sturen naar douai@alternativelibertaire.org

Ps. Op de avond van 19 mei werden nog 11 personen gearresteerd na een actie tegen de loi travail. De meerderheid zit nog vast. Sterkte voor hen. We houden jullie op de hoogte van komend nieuws.

Vertaald uit het Frans. Origineel artikel: https://luttennord.wordpress.com/2016/05/20/antoine-prisonnier-politique-a-lille-entre-en-greve-de-la-faim/

This entry was posted in Antoine, Frankrijk, LoiTravail. Bookmark the permalink.