Portaal dreigt gezin op straat te zetten

Donderdag 17 maart dient een kort geding waarin woningbouwvereniging Portaal eist dat een Utrechts gezin hun woning aan het Niftarlakeplantsoen ontruimt. Vastgelopen in de burocratie van Woningnet komt het gezin niet voor urgentie in aanmerking. Vervangende woonruimte wordt evenmin aangeboden en de vrees bestaat dat zij over twee weken op straat staan.
Het zou niet de eerste keer zijn dat het gezin op straat staat. Vorig jaar zijn ze na een echtscheiding hun huis kwijtgeraakt. Eenmaal op straat gezet werden de jongste kinderen bij hun moeder weggehaald. Ironisch genoeg is dat precies de reden voor Woningnet om urgentie te weigeren: de oudste kinderen zijn inmiddels meerderjarig en officieel tellen ze dus niet meer als gezin.
Maandenlang bivakkeerden ze in de auto tot op kerstavond met hulp van Kraakspreekuur Utrecht de leegstaande eengezinswoning aan het Niftarlakeplantsoen werd gekraakt. Eindelijk kon het leven weer normaliseren. De oudste zoon kon zijn studie weer oppakken en voor even waren de problemen voorbij. "Maar straks zijn we weer helemaal terug bij af", aldus moeder Els. Want Portaal reageerde niet op het voorgestelde huurcontract en wil ook geen andere woning toewijzen. Volgens de planning gaat op 1 april de sloophamer in het pand en dus moet het gezin weg. Els: "we willen de renovatie hier niet in de weg zitten, maar we kunnen nergens anders heen."
Kraakspreekuur Utrecht spreekt van een schande. De kafkaeske burocratie bij Woningnet heeft al geresulteerd in een gezin wat midden in de winter buiten in de auto moest slapen. Nu zij als laatste redmiddel het heft in eigen hand hebben genomen is de reactie van Portaal bedroevend. Het is de primaire taak van Portaal voor sociale huisvesting te zorgen. Geconfronteerd met hun falen wordt niet gezocht naar een oplossing, maar gedreigd met ontruiming. Het Kraakspreekuur eist dan ook dat het gezin vervangende woonruimte krijgt aangeboden en sluit daarbij verdere acties niet uit.