Krakers Terweijde gesommeerd te vertrekken

Na de Amsterdamsestraatweg 731 heeft het OM nu ook de krakers van de boerderij in Terweijde gesommeerd te vertrekken op basis van het kraakverbod. Een termijn is hierbij verder niet genoemd. Wees alert voor eventueel alarm!
Opvallend hierbij is dat het OM in eerste instantie niet heeft gesommeerd in afwachting van het Kort Geding dat de krakers van de Amsterdamsestraatweg tegen de staat hebben aangespannen.
Gisteren stelde de VVD vragen in de gemeenteraad naar aanleiding hiervan:
Sinds 18 september jl. is een monumentale boerderij aan de Hof Ter Weydeweg gekraakt. De eigenaar heeft daarop direct aangifte gedaan bij de politie en een aanvraag bij de officier van Justitie gedaan om over te gaan tot ontruiming.
Het Openbaar Ministerie heeft echter aangegeven met de ontruiming te willen wachten op de uitspraak van de rechter in een civiele procedure tegen de Staat. Deze is aangespannen vanwege huisvredebreuk door een andere groep krakers van een pand op de Amsterdamsestraatweg.
Voor de eigenaar van de boerderij en de VVD fractie staan beide gevallen echter geheel los van elkaar. Hierbij is namelijk geen sprake van huisvredebreuk van de krakers, gelet op het feit dat

  • de boerderij nog geen 7 maanden leeg stond op het moment dat deze werd gekraakt;
  • en dit bewezen kan worden door antikraak huurcontracten;
  • de eigenaar in december wil starten met de verbouwing van de boerderij zodat er medio 2011 een zorgvoorziening voor verstandelijk gehandicapte kinderen gevestigd kan worden.

Dit brengt de VVD fractie tot de volgende vraag aan de burgemeester:
Bent u bereid om voor één van uw inwoners het OM te verzoeken niet onnodig langer af te wachten met ontruiming en zo het eigendomsrecht te respecteren?
Wij vinden het interessant dat de VVD antikraak tegenwoordig blijkbaar als volwaardig huurcontract ziet. Graag zien wij dan ook volwaardige huurrechten voor iedereen in Utrecht die antikraak woont.
Hoe dan ook, D66 en de PvdA wezen de VVD terecht; politiek gaat niet over de keuzes van het OM en als de VVD elke vergadering vragen gaat stellen over een kraakpand hebben zij ook nog wel wat zaken waarvan zij vinden dat die met prioriteit behandeld moeten worden.
Desondanks blijkt het OM zich nu opeens toch bedacht te hebben en is er gesommeerd te vertrekken. Ongetwijfeld binnenkort meer hierover..