Handhaving kraakverbod in Utrecht

Schrik niet, vandaag is het volgende persbericht verschenen:

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente, politie en Openbaar Ministerie Utrecht

Utrecht, 28 september 2010
Handhaving kraakverbod in regio Utrecht
Met ingang van 1 oktober 2010 treedt de wet Kraken en Leegstand in werking en wordt kraken strafbaar. In de driehoeksoverleggen is gesproken over de uitvoering van deze wet en de uitkomst hiervan is dat in het algemeen het kraakverbod zal worden gehandhaafd. Wel zullen de opportuniteit en de beschikbare capaciteit van politie en justitie worden meegewogen.
Vanaf 1 oktober zal de politie in heterdaad situaties, waarbij de politie ter plaatse komt bij een in gang zijnde kraakactie, direct optreden. Wanneer er een aangifte of melding wordt gemaakt van kraken, zal de politie dit melden bij het OM en onderzoek doen in en om het kraakpand. Het OM zal daarop besluiten of er strafrechtelijk opgetreden moet worden. Dat zal het geval zijn als er een aangifte ligt en de eigenaar bijvoorbeeld wordt gehinderd in het realiseren van de bestemming van het pand. Ook wanneer er sprake is van ernstige overlast, problemen voor de openbare orde of wanneer het pand gebruikt wordt voor criminele activiteiten zal strafrechtelijk worden opgetreden.
Wanneer met dit optreden problemen met betrekking tot de openbare orde te verwachten zijn, zal dit in de driehoek worden besproken. Op basis van de informatie van gemeente en politie zal worden bepaald in hoeverre dit optreden voorrang moet krijgen ten opzichte van andere strafbare feiten, dit met het oog op de beschikbare capaciteit bij politie en justitie.
Politie, gemeenten en openbaar ministerie zullen in samenspraak bezien welke reeds gekraakte panden met prioriteit moeten worden ontruimd. Ook dit zal gebeuren aan de hand van bovenstaande criteria. Het tempo waarin dit zal worden gerealiseerd is vooral afhankelijk van de noodzaak tot ontruimen en de beschikbare capaciteit van politie en justitie.
De aandachtige lezer constateert dat er niet heel veel wordt gezegd, behalve het opstellen van de bovengenoemde lijst door de driehoek. Op heterdaad ontruimen gebeurde altijd al en er wordt min of meer geimpliceerd dat er niet voor leegstand ontruimd zal worden.
Een grappig detail; later op de avond meldde de burgemeester dat het persbericht van het OM in Utrecht alleen namens het OM was verstuurd. Curieus omdat de gemeente Utrecht er ook onder staat. Volgende week komt er een brief van het Utrechts college over het kraakverbod, aldus burgemeester Wolfsen in de commissie vergadering. Wij zijn benieuwd...