Cruquiusweg 86 bedreigd

Cruquiusweg 86 wordt nu bedreigd. De voormalige garage is gekraakt sinds zondag 28 maart 2010. Onlangs heeft de eigenaar, de gemeente Amsterdam, een brief gestuurd.

Cruquiusweg 84-86

Cruquiusweg 84-86

De voormalige huurder J. Drenth BV, die volgens de gemeente nog steeds een huurcontract zou hebben, is vertrokken in 2007, oorspronkelijk omdat het gebouw gerenoveerd moet worden. Volgens de KvK is J. Drenth BV eigendom van Bangroep Vastgoed Exploitatie BV en verhuisd in oktober 2008 naar Grutterij 7-9 in Amstelveen.

Bij binnenkomst ontdekten de krakers dikke lagen stof en post en kranten die niet waren opgehaald sinds 2007. Al snel na de kraakactie werd J. Drenth BV op de hoogte gebracht dat zij hun oude papieren op konden komen halen. Daarna hebben zij niets meer van J. Drenth BV gehoord. Het is zelfs de vraag of J. Drenth BV is geïnformeerd over de eerder genoemde brief.

Controversiële gebouw op het terrein voormalige douaneloodsen?

Controversiële gebouw op het terrein voormalige douaneloodsen?

Er zijn geen concrete plannen gemaakt voor de Cruquiusweg 84-86 door de stad Amsterdam. Noch de gemeente, noch J. Drenth BV heeft een andere huurder naar voren weten te schuiven. Uiteindelijk heeft de gemeente Amsterdam intenties het terrein Cruquiusweg 84-86 te verkopen, maar het is duidelijk dat projectontwikkelaars op het moment niet staan te dringen. De wijk is een groot speculatiegebied, maar als gevolg van de financiële crisis zijn de ontwikkeling op alle fronten tot stilstand gekomen. In de directe omgeving van de Cruquiusweg kun je terreinen vinden die al jaren leeg staan, en de hoeveelheid vierkante meters die is bezet door anti-kraak is indrukwekkend. Deze gang van zaken is kenmerkend voor de ondoelmatigheid waarmee het huisvestingsbeleid van de gemeente Amsterdam wordt uitgevoerd. Een belachelijk project dat op een paar meter afstand van de Cruquiusweg 84-86 gepland is, is een commerciële jachthaven van ruim 200 boten in de Entrepothaven.

In de brief wordt beweerd dat de politie in juli klachten heeft ontvangen over de krakers, die het gebouw zouden hebben beschadigd en vuur zouden hebben gemaakt. Deze bewering is absoluut ongegrond. De krakers zijn nooit door de politie benaderd, en hebben al helemaal geen brand of andere schade aan het pand toegebracht. Integendeel: de krakers onderhouden het gebouw en maken het leefbaar.

Brandgevaarlijke situatie met een kampvuur?

Het enige feit waar dit naar zou kunnen verwijzen is een barbecue die ooit is gehouden in de geasfalteerde tuin, vijf meter buiten het gebouw. Wie houdt er geen barbecue in Amsterdam tijdens de zomer? Onnodig te vermelden dat we niet meer zullen barbecueën op de Cruquiusweg.

De gemeente beweert dat noch de politie noch de handhaving is toegelaten tot het gebouw. In feite was de enige bezoeker die de krakers zich kunnen herinneren iemand die een week tot tien dagen voor de brief langskwam en beweerde een vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam te zijn, maar zich op geen enkele manier als gemeenteambtenaar kon identificeren.

Het is duidelijk, is er geen overtuigende reden om het gebouw in zijn oude staat van leegte en verval te laten terugkeren, en de woongroep van hun huis te beroven. De groep beschouwd de redenen die door de Gemeente Amsterdam zijn gegeven niet als steekhoudend en is niet bereid om te vertrekken.

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.