Tisková zpráva

Nespoléháme se na volební urny, hlasujeme 365 dní v roce, a proto otevíráme sociální centrum!

Ve čtvrtek 24. se koná squatterská akce pod názvem „Nespoléháme se na volební urny, hlasujeme 365 dní v roce, obsazujeme a žijeme“. V předvečer parlamentních voleb obsadila skupina převážně mladých lidí dům v ulici Washingtonova 21, který patří Ministerstvu spravedlnosti a již několik let chátrá. V domě má v úmyslu otevřít sociální centrum.

“Obsazením domu a otevřením sociální centra v předvečer parlamentních voleb chceme upozornit na nebezpečnou iluzi, že skutečná demokracie leží ve volebních urnách a že je to akt, který se provádí individuálně, za plentou, jednou za čtyři roky“, říká František Sauer ze sqautterské inciativy Vzpomínky na budoucnost. „ Pro nás je demokracie každodenní proces. Svobodu je třeba neustále vykonávat a vyjednávat spolu s ostatními, nelze ji v izolaci zahodit do volební urny“, dodává František Sauer. „Proto v nevyužívaném domě otevíráme autonomní sociální centrum, které by poskytlo prostor pro každodenní kulturní, sociální a politické aktivity a participaci“.

Sociální centra představují budovy provozované jako komunitní prostory, které se snaží vymanit z logiky ziskovosti. V různé podobě jsou rozšířená zejména v Itálii, Španělsku, Německu, Velké Británii či Holandsku. Jsou to prostory pro setkávání a komunikaci lidí, pořádání kulturních, sociálních a politických aktivit, provozované nehierarchicky, samosprávně v duchu kooperace, vzájemné pomoci a sdílení. Poskytují možnost, aby lidé participovali podle svých možností a naplňovali své potřeby, sny a přání.

Dnešní akce navazuje na úspěšnou akci z 31. srpna, kdy několik kolektivů obsadilo řadu chátrajících nemovitostí, aby protestovalo proti nesmyslnosti a neudržitelnosti současného stavu bytové politiky a trhu s nemovitostmi obecně. Součástí srpnové squatterské akce bylo i obsazení prázdného a chátrajícího domu na Pohořelci, patřícím miliardáři Radovanu Vítkovi, který v sobě skrýval sídlo stovky firem.

Zúčastněné kolektivy Vzpomínek na budoucnost – Obsaď a žij! 2013

Další otázky? Tiskový mluvčí je na telefonu 776246520. Nebo se zvedněte a dejte si trochu staré dobré žurnalistiky na adrese: Washingtonova 21, Praha1.