aktie-kraak van het pand Bilderdijkstraat 82 hs en 1 hoog in Amsterdam west

Buurt en persverklaring naar aanleiding van de aktie-kraak van het pand Bilderdijkstraat 82 hs en 1 hoog in Amsterdam west

Buurt- en persverklaring naar aanleiding van de aktie-kraak van het pand Bilderdijkstraat 82 hs en 1 hoog in Amsterdam west.

25 jaar later, niks veranderd!!

Op 30 april 1980 begon met de de kraak van een pand op de Bilderdijkstraat in de Amsterdamse Kinkerbuurt de aktie-dag “geen woning geen kroning”. Doel was om aandacht te vragen voor de sociale misstanden in Nederland en zich door middel van een straatfeest voor de deur te ontrekken aan het pro-monarchistische circus dat zich in de rest van de stad voltrok.
Met een brute aanval door de mobiele eenheid op dit gezellig samenkomen werd dit plan de grond in geboord en werd de aanzet gegeven voor een van de grootschaligste uitingen van sociale onvrede in de na-oorlogse geschiedenis. Een dag die de kronieken in zou gaan als de kroningsrellen.

30 april 2005 lijkt er een hoop veranderd te zijn, voor een massaal protest zoals toen hoeft het gezag immers niet bevreesd te wezen. Maar is er wel zoveel veranderd sindsdien?
Na de heimelijke sluipmoord op de solidariteit tijdens het paarse poldermodel, lijkt het er nu op dat de frontale oorlog is begonnen.
Hele delen van de bevolking worden gemarginaliseerd, gediscrimineerd en tegen elkaar opgezet.
Er is een hetze gaande tegen mensen met een moslim achtergrond, vrouwen hebben misschien gelijke rechten maar nog steeds geen gelijke kansen, “anders”-sexueel geaarden worden in beste geval getolereerd maar nog altijd niet geaccepteerd, de lijst is eindeloos.
Met het uithollen van de sociale voorzieningen en de arbeidsrechten, de directe aanval op de sociale huisvesting door het monsterverbond van minister Dekker en de woningbouwverenigingen en de talloze andere plannen die dit kabinet heeft uitgevoerd of nog voor ons in petto heeft wordt er wederom massale onvrede gezaaid.
En zoals het gezegde luidt, wie wind zaait zal storm oogsten.

Wij hopen van harte dat de infrastuctuur van de kraakbeweging wederom een bijdrage kan leveren om die woede te kanaliseren en te richten tegen hen die ons onderdrukken.
Maar niet alleen de “gewone” nederlandse burger ligt onder vuur, ook de kraakbeweging heeft het getij tegen. Er liggen al plannen om het kraken juridisch onmogelijk te maken en ook de gemeente Amsterdam draagt haar steentje bij met de voorgenomen ontruiming binnen zeer korte termijn van een groot deel van de momenteel gekraakte publieke ruimtes.

Om deze en vele andere redenen hebben wij besloten om een nieuw anti-parlementair politiek info cafe te kraken in Amsterdam west.

En wat een praktijkvoorbeeld van de huidige toestand van het land is onze locatie.
De begane grond Bilderdijkstraat 82 en het daarbij horende appartement staan al 3 jaar leeg sinds de daar gevestigde coffeeshop werd dichtgetimmerd wegens de vondst van harddrugs en meerdere vuurwapens. Eigenaar van het perceel is onroerend goed maffioso Nicolaas Sandman, officieel woonachtig op de Antillen maar al decennia de trotse bewoner van Overtoom 241, een reusachtige vrijstaande villa (Villa Betty) aan het Vondelpark. Sandman wordt keer op keer in verband gebracht met de meest beruchte criminelen en geruchtmakende affaires, maar toch laat de gemeente, ondanks krijgshaftige taal over het aanpakken van de banden tussen criminelen en de onroerend goed sector, dit schoolvoorbeeld van verstrengeling al jaren compleet ongemoeid.
Dit terwijl de bewoners van de rest van Oud-West moeten knokken om niet te worden vermorzeld door de geldwolven van de geprivatiseerde woningbouwverenigingen en de daar bij behorende yuppieficatie.
Wij hebben besloten om daarom maar het recht in eigen hand te nemen.

Op de korte termijn zullen wij u verder inlichten over de activiteiten die we in ons kleine vrijstaatje willen gaan ontplooien.
Tot die tijd daar is zullen we op 30 april om 14.00 uur beginnen met dat te doen wat we 25 jaar geleden ook al probeerden, het organiseren van een oranje vrij straatfeest op de Bilderdijkstraat, om alvast een voorschot te nemen op de enige echte feestdag van dit weekeinde: de 1e Mei!!
Want wij bepalen zelf wel wanneer we de strijd met staat en koningshuis aangaan.

In solidariteit met alle onderdrukten over de hele wereld,

Politiek info cafe “het Wilde Westen” en sympathisanten
ism het Autonoom Persbureau voor de Agitatie

Comments are closed.