spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home arrow Nieuws
Nieuws
Buurtbrief info-avond 9 november
Thursday, 25 October 2007

Beste buren,

Bij deze willen wij, kraakgroep Verbindingsblok iedereen graag een update geven over ons blok. Eigen Haard wil deze 30 sociale huurwoningen slopen om luxe koopwoningen neer te zetten. De huurders verhuizen uit en de leeggekomen woningen worden een voor een gekraakt. Alsof er nog niet genoeg sociale huur is verkocht in de Pijp!

Corporaties kregen voorheen met enorme subsidies van de gemeente veel particulier bezit in handen om voor verhuur en onderhoud zorg te dragen. Op deze manier kreeg Eigen Haard het Verbindingsblok in handen. Maar ook Eigen Haard verzuimde onderhoud te plegen. Al jaren werd er gezegd dat ze wilden gaan renoveren of slopen. Hierdoor woonden veel bewoners woonden jarenlang in een soort 'moderne krotten'. Uiteindelijk lijkt sloop nu dus logisch, maar de plannen daarna zijn voor niemand duidelijk.

Er zijn nog steeds geen vergunningen aangevraagd (geen sloop en geen bouw), en Eigen Haard geeft aan geen van de huurders duidelijkheid behalve dat ze moeten vertrekken. Dit vinden wij verwerpelijk in een tijd waarin de wachtlijsten voor een woning zo gigantisch zijn. Ook een gat in de straat, wat gebeurt als je wel een sloop- maar geen bouwvergunning hebt stuit ons tegen de borst.

Ook het stadsdeel ziet liever yuppen dan gewone Amsterdammers in het straatbeeld.

Wij openden onlangs buurtcafé Eigenaardig op de hoek Rustenburgerstraat/Verbindingsstraat. Daar willen wij iedereen uitnodigen om op vrijdag 9 november om 20:00 naar de discussie/infoavond te komen. Deze zal gaan over ons blok, het beleid van woningbouwverenigingen en het verzet van huurders en krakers hiertegen. Om 19:00 staat er lekker veganistisch eten klaar.

Hopelijk tot dan, kraakgroep Verbindingsblok

Openingstijden Eigenaardig:

Vr        13.00 - 23.00

Za        13.00 - 18.00

Zo        20.00 – 0.00

 

Interessante websites: 

www.slimblijven.nl

www.molli.nl

www.squat.net/verbindingsblok

stuur uw vragen en / of opmerkingen naar molli(at)squat.net

 

 
Eigen Haard laat SEON slopen in Verbindingsblok
Wednesday, 05 September 2007

Meerdere keren had Eigen Haard aan SEON al de opdracht gegeven om leeggekomen woningen in het Verbindingsblok uit te slopen. Dit gebeurde ook met 15hs afgelopen zomer (augustus 2007). Sympathysanten van de bewoners van het blok gaven Eigen Haard op hun toenmalige kantoor aan het Olympiaplein een koekje van eigen deeg, zie het bericht van Indymedia hieronder.

Image

De stoere mannen van SEON doen 'gewoon' hun werk 

Image 

Image

Het gat in de vloer van 15hs na SEONs sloopactie 

Actie krakers tegen Eigen Haard
Sympathisanten van het Verbindingsblok

www.indymedia.nl - 30.08.2007 15:45 

Afgelopen donderdagmiddag hebben sympathisanten van het gekraakte Verbindingblok in de Pijp de voordeur van woningcorporatie Eigen Haard dichtgespijkerd. Door de verkoop van sociale huurwoningen dwingt Eigenhaard mensen met een lager inkomen de stad te verlaten. Door sociale huur te vervangen met koop kunnen alleen de rijkere yuppen nog in de binnenstad wonen. De actie is gedaan tegen een systeem waarin er steeds meer ruimte is voor rijken en armeren steeds meer in de verdrukking komen.

De actie van vandaag is een reactie op de SEON- knokploeg die Eigen Haard vrijdagochtend 3 augustus heeft gestuurd. De knokploeg drong de pas gekraakte etage Verbindingstraat 15hs binnen en heeft die totaal uitgesloopt. De woning is inmiddels weer gekraakt, de schade is onvoorstelbaar. Eigenhaard heeft dit al vier keer eerder gedaan.

Vloeren werden met kettingzagen kapot gezaagd, alle sanitair met voorhamers vernield en krakers en omwonenden geïntimideerd. Deze opstelling van Eigen Haard is belachelijk aangezien de woningen gesloopt gaan worden, tot de sloop kunnen krakers er wonen. Het is niet de eerste keer dat de woningzoekenden op deze agressieve manier met de corporatie worden geconfronteerd.

De woningen aan de Verbindingstraat zijn begin jaren 90 met enorme subsidies door de lokale overheid aan Eigen Haard gegeven. De corporatie werd de taak meegegeven om voor de verhuur en het onderhoud zorg te dragen. Nu 15 jaar later heeft Eigenhaard niets aan onderhoud gedaan. De meeste huurders zijn weggepest door de vele klachten over het onderhoud. Eigen Haard heeft inmiddels een plan ontwikkeld met de woningen. De sociale huurwoningen zullen allemaal door de corporatie gesloopt worden en er zal 100% dure koop op deze plek verrijzen. Dat gemeenschapsgeld op deze manier door een corporatie wordt omgezet in harde cash is totaal asociaal.

De sympathisanten van het Verbindingsblok zullen de krakers aldaar blijven ondersteunen in hun strijd tegen de uitverkoop van de huurwoningen. En iedere keer wanneer Eigen Haard een knokploeg zoals vrijdag ochtend stuurt zal dit beantwoord worden door acties.

We wijken niet voor Eigen Haard en haar knokploeg!
Handen af van het Verbindingsblok en alle sociale huur in Amsterdam!

Sympathisanten van het Verbindingsblok

 Foto's van het kantoor van Eigen Haard

Image

Image

Image 

Image 

 

 
Juni 2004: drie woningen gekraakt
Thursday, 17 June 2004

PERSBERICHT

Kraakgroep de Pijp tegen inzet kraakwachten 

Amsterdam, 17-06-04

Kraakgroep de Pijp heeft afgelopen zaterdag drie huizen in de Verbindingstraat gekraakt uit protest tegen leegstand en afbraak van sociale huurwoningen. Een van de woningen bleek door Eigen Haard te zijn toegewezen aan een kraakwacht. Deze zou door de kraak op straat komen te staan. Om dit te voorkomen heeft Kraakgroep de Pijp hem de sleutels overhandigd. Ondanks dat zij fel tegen de inzet van kraakwachten is.


De sociale huurwoningen in de Verbindingstraat staan al tijden leeg en worden door Eigen Haard al jaren verwaarloosd. Zij sturen hiermee aan op sloop. Dit terwijl er nog geen concrete plannen zijn. Met een minimale investering kunnen de woningen nog jaren lang verhuurd worden.  Door kraakwachten te plaatsen ontduiken zij hun onderhoudsverlichtingen. Zo laat de corporatie deze woningen verkrotten en zal de kans op een sloopvergunning toenemen. Bovendien worden zo de woningen onttrokken aan de sociale woningvoorraad. Dit is schandalig in een tijd van enorme tekorten in de sociale huursector.


Ook in een andere gekraakte woning aan de Verbindingstraat heeft Eigen Haard geprobeerd een kraakwacht te plaatsen. Zij hebben hem een contract laten tekenen terwijl zij wisten dat de woning al gekraakt was. Hiermee hebben zij de kraakwacht valse hoop op een woning gegeven en aangestuurd op een conflict tussen kraakwacht en krakers. Omdat de krakers de woning niet willen verlaten heeft Eigen Haard toegezegd voor hem een andere woning te zoeken.

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Results 18 - 20 of 20
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
 
Free media access for all
download components joomla modules free joomla templates