spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home
Actie bij kantoor Eigen Haard
Thursday, 10 July 2008
Dinsdagochtend 8 juli hebben we tussen kwart over acht en half tien bij het hoofdkantoor van Eigen Haard aan de Arlandaweg onderstaande flyer uitgedeeld aan het personeel. We hebben met enkele tientallen werknemers gesrpoken en gediscussieerd. Sommigen hoorden ons gelaten aan, anderen reageerden positief of instemmend en vonden het ook wel vreemd dat een particuliere eigenaar met een socialer plan komt dan een woningcorporatie. Ook werd door een enkeling de positie van Eigen Haard verdedigd.

Beste medewerker van Eigen Haard,

Wij vragen uw aandacht voor een huizenblok aan de Verbindingstraat in De Pijp dat eigendom is van Eigen Haard. Het is de bedoeling dit blok te slopen om er dure koopwoningen terug te bouwen. Wij, krakers en ex-huurders uit het blok, zijn tegen dit plan. Er is al genoeg verkocht in onze buurt en wij hebben een alternatief plan dat gedeeltelijk behoud van de sociale huur mogelijk maakt.

Nadat Eigen Haard begin jaren ’90 het blok in handen kreeg is er nooit meer iets gedaan aan het onderhoud. De bewonerscommissie heeft enkele jaren geleden met moeite voor elkaar gekregen dat er in ieder geval weer klein onderhoud werd gepleegd. In 2005 lichtte Eigen Haard de huurders in over de sloopplannen en vertelde dat er maar 30 procent sociale huur zou worden teruggebouwd in de nieuwbouw. Toen de meeste huurders al waren vertrokken, werd in het voorjaar van 2007 bekend dat de locatie Verbindingstraat geheel verkocht zou worden.

Image 

Verderop in de Kuiperstraat waren twee andere locaties aangewezen voor sloop en daar zou dan, gerekend over de drie locaties samen, de 30 procent sociale huur ‘gerealiseerd’ worden. Feitelijk wordt daar niets gerealiseerd. Die twee locaties zijn al sociale huur en er wordt alleen sociale huur vervangen door nieuw gebouwde sociale huur.

Door deze manier van rekenen komt in de Verbindingstraat een groter aantal woningen vrij voor verkoop en dat betekent grotere inkomsten voor Eigen Haard. In het betreffende deel van De Pijp is de afgelopen vijf jaar echter al heel veel verkocht. Na verkoop van het Verbindingsblok, blijft in de Verbindingstraat vrijwel geen sociale huurwoning meer over. De buurt was eerst gedifferentieerd en is nu naar een andere eenzijdige kant doorgeslagen.

Nu komen we met een alternatief plan dat in samenwerking met een particuliere projectontwikkelaar is gemaakt. In dit plan wordt het blok gerenoveerd en worden er mogelijkheden gezien niet het hele blok te verkopen, maar nog 50 procent sociale huur te behouden op deze locatie. Er komt ruimte voor individuele sociale huur, woongroepen en jongerenhuisvesting. De wisselende plannen van Eigen Haard hebben deze mogelijkheid nooit geboden.

Dat is toch te gek voor woorden? Een particuliere projectontwikkelaar en krakers komen nu met een socialer plan dan een woningbouwcorporatie.

Het is de kerntaak van een woningbouwcorporatie, zoals Eigen Haard nog steeds is, om zorg te dragen voor betaalbare woonruimte voor iedereen. Winstbejag en verkrotting zijn dat niet. Het kan niet zo zijn dat een woningbouwcorporatie panden met grotendeels gemeenschapsgeld in handen krijgt, vervolgens niet onderhoudt en dan binnenloopt op de verkoop. De corporatie stelt zich hiermee op als ordinaire speculant. Wij pleiten voor een terugkeer naar de sociale kerntaak van de woningcorporaties.

De bewoners van het Verbindingsblok

 
< Prev   Next >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
 
Free media access for all
download components joomla modules free joomla templates