spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home
Huurdersvereniging De Pijp reageert op alternatieve plan
Thursday, 03 July 2008
Huurdersvereniging De Pijp reageerde op 2 juli middels een persbericht op ons alternatieve plan. Lees het  hieronder.

Renovatieplan projectontwikkelaar socialer dan sloopplan woningcorporatie?
Huurdersvereniging vindt alternatief plan Verbindingsblok studie waard.

"Een heel interessant initiatief. Typisch dat een projectontwikkelaar en krakers gezamenlijk wel een sociaal plan kunnen maken, terwijl een woningcorporatie alleen maar denkt aan sloop en dure koop. Het voorstel verdient een serieuze kans." Aldus Huurdersvereniging de Pijp. Dit als reactie op het voorstel om het zogenaamde Verbindingsblok in de Amsterdamse Pijp te redden van de sloophamer. Ondanks het duurzame alternatief van de krakers en de projectontwikkelaar, heeft woningbouwcorporatie nog steeds het plan te slopen voor nieuwbouw van dure koopwoningen.

De krakers in het blok hebben samen met een particulier een plan voor behoud van de panden ontwikkeld. Daarin worden na renovatie de bovenste etages verkocht en komen de onderste beschikbaar voor sociale verhuur voor bijvoorbeeld jongerenhuisvesting, een van de beleidsdoelen van het stadsdeel.

Huurdersvereniging de Pijp:"Een mooie vorm van concurrentie. Wie kan het meest efficiënt betaalbare huurwoningen behouden?". De corporatie houdt vol dat bij sloop- nieuwbouw geen financiële ruimte is voor sociale huur, krakers en een commerciële partij bewijzen met deze poging het tegendeel.

Woensdagavond 25 juni presenteerde de Kraakgroep Verbindingsblok het alternatieve plan tijdens de raadvergadering van Stadsdeel Oud-Zuid, vergezeld van een aanbod van een makelaar die handelt namens de investeerder. In het plan blijft de helft van de woonruimte bestaan uit sociale huurwoningen, de overige 50% zal in de vrije sector terecht komen of worden verkocht.

De huidige eigenaar, woningcorporatie Eigen Haard, wil het blok slopen om alle nieuwbouw te verkopen. Het alternatieve plan geeft een ongebruikelijke invulling aan bewonersparticipatie. Een particuliere eigenaar die samen met de bewoners een socialer, en toch commercieel haalbaar plan, presenteert dan een woningcorporatie. De Huurdersvereniging de Pijp vindt dat het plan serieuze studie verdient. Het biedt de mogelijkheid sociale huur te behouden in een deel van de buurt waar de afgelopen vijf jaar al veel verkocht is. Het plan is te vinden op de website van het verbindingsblok: www.verbindingsblok.nl

 
< Prev   Next >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
 
Free media access for all
download components joomla modules free joomla templates