Speculatiepiket Oud West

4 oktober 2008

Op zaterdag 4 oktober 2008 houdt Actiegroep Stopspeculatie een piket bij een aan de huurwoningvoorraad onttrokken pand in Amsterdam Oud-West. De actiegroep gaat bij deze gelegenheid uitgebreid tekst en uitleg geven over wat vastgoedspeculatie in Amsterdam inhoudt, en wat de consequenties zijn voor de volkshuisvesting. De actiegroep gaat aantonen dat zowel huurders, als woningzoekenden en zelfs toekomstige eigenaar-bewoners op allerlei manieren slachtoffers van speculatiepraktijken worden, terwijl een kleine groep ontwikkelaars er reuze winsten mee maakt.

Stopspeculatie wil benadrukken dat de aangekaarte praktijken desondanks (meestal) volledig legaal zijn, en zelfs door het stelsels splitsing en verkoop nog bevordert worden. Met een uitgebreide presentatie over de economische geschiedenis van het pand,de achtergronden van alle betrokken partijen en uiteindelijk de rekensom van de winsten (voor de daders) en de kosten (voor de slachtoffers) gaat Stopspeculatie duidelijk maken waarom de gang van zaken als onwenselijk moet worden beschouwd. Ter gelijkertijd zullen aan potientiele kopers waarschuwingsbijsluiters worden uitgereikt om ze voor de mogelijke schade te bewaren.

verzamelen vanaf 11.00 uur op de schoolstraat 10 (bij de 'Kraakschool), vertrek rond 11.40 naar het object

Speculatiewandeling door de Transvaalbuurt

24 mei 2008

Zaterdag 24 mei 2008 organiseerde actiegroep Stop Speculatie in samenwerking met het Spekulatie Onderzoekskollektief (SPOK) voor bewoners van de Transvaalbuurt een informatieve wandeling langs panden waarmee gespeculeerd wordt. De actiegroep wil hiermee speculatie en de panden waarmee dat anno 2008 gebeurt meer laten opvallen.

De actiegroep maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van speculatie voor de huisvestingsmarkt. Onderzoek van het SPOK signaleert dat het een gewoonte is geworden dat huurderspanden meerdere malen worden doorverkocht. Handelaren willen de huurders laten verhuizen en de panden splitsen en vervolgens als appartementen verkopen. Daar aan voorafgaand heeft het vele doorverkopen, zonder dat er in de panden geinvesteerd wordt, ook al fikse prijsstijgingen tot gevolg.

Deze prijsstijgingen drijven de woonlasten voor de toekomstige eigenaar-bewoners enorm op. Er zijn situaties bekend dat renovaties worden afgeraffeld, waardoor kopers met onvoorziene verbouwingskosten worden opgezadeld. Ook verdwijnen in veel gevallen onnodig betaalbare huurwoningen. Door de winsten die gemaakt kunnen worden, wordt het verdrijven van huurders beloond en komt de grens voor intimiderende tactieken later te liggen.

In de Transvaalbuurt en dan met name in een grote straat als de Pretoriusstraat met veel particulier bezit slaan speculanten ongenadig hun slag. Zij worden hierin geholpen door het splitsingsbeleid en het tekortschietende toezicht bij de overheid.

de presentatie inhoudelijk:

Presentatie methodiek en panden

fotoverslagen:

Indymedia: Foto's speculatiewandeling Transvaalbuurt - A'dam

lees meer: Justitie rapport over speculatie
lees meer: Speculatie en ongewenst verhuurgedrag
lees meer: SPOK-nieuwssite over speculatie

doe mee: print het actiepamflet uit en hang het achter het raam

In je eigen woning ervaring met speculatie-praktijken? Vragen over je huiseigenaar? Laat het aan het SPOK weten!

meldpunt@speculanten.nl