[agenda]   [anarchist-black-cross]   [kompjoeter-kollom]
[kolophon]   [cryptoh]   [hotmeelspem]   [linkjes]   [thuis]   [nieuws]   [archief]



IRC-chatten

Internet Rrelay Chat

Het irc-netwerk is een netwerk van computers, waar je je met je chatprogramma (irc-client) op in kunt loggen. Als je ingelogd bent heb je een keuze aan kanalen waar mensen op zitten.
Zo een kanaal is ook kanaal "squat". het teken # geeft aan dat het een kanaal is. #squat dus.

Ten eerste heb je een chatprogramma nodig. Voor Linux/UNIX heb je bv xchat, ksirc, ircII etc., voor windows mIRC, en voor MacOS heb je ircle of macirc.

download eerst het programma, of in Linux zitten ze meestal al standaard bij. ze zijn vaak niet erg groot, dus in hooguit een kwartiertje heb je het gedownloadt.

Voor Linux=gebruikenden: als je echt geen irc-programma geinstalleerd hebt dan kun je op freshmeat kijken en daar als zoekopdracht IRC ingeven, dan vind je zeker een keuze uit 50 of meer vrije programma's.
Voor Windows-gebruikenden: Het poplulairste programma is wel mIRC te downloaden op mirc.com. het programma is 1MB groot, een download van niet eens 10 minuten dus. Let wel op, mIRC is niet helemaal gratis. je mag het 30 dagen als test gebruiken, daarna moet je je registreren. Installatie-instructies vind je op de site zelf.
Voor Mac-gebruikenden: ircle is wel populair. die is te vinden op ircle.com. Ook deze is ongeveer 1MB groot, een download van kleine tien minuten. installatie-intsructies vind je op die site.

De meeste irc-programma's hebben wat dialogen, waar je wat dingen moet invullen, zoals een server, een kanaal, en een nickname. De server is irc.xs4all.nl, de channel is #squat, en een nickname moet je zelf verzinnen.
Mochten die rare dialogen niet werken, dan werkt het onderstaande bij de meeste programma's wel:

Start het programma en voer onderaan in de tekstbalk in:

/server irc.xs4all.nl
/nick {je naam}
/join #squat

Dat is in principe alles, de rest wijst zich vanzelf

mocht je toch problemen hebben mail ff de redactie. zij zullen je zeker helpen.