Persbericht Bewoners 3e Oosterparkstraat

Persbericht.

Amsterdam 17 juni.

Vandaag heeft de kraakgroep Oosterparkbuurt vijf etages bezet van Woningcorporatie Ymere. Wij als huurders van de woningen aan de 3e Oosterparkstraat 44-66, 74-88 en de Vrolikstraat 245-251 staan achter de krakers en hun woonstrijd omdat het ons een steun in de rug geeft bij het opkomen van onze woonrechten.

Ymere probeert ons onze woonrechten te ontnemen, in zijn poging zijn sloop- en nieuwbouwplannen erdoorheen te drukken. Ymere heeft verzuimd het overleg met de bewoners aan te gaan. Dit gaat in tegen de kaderafspraken van de gemeente Amsterdam, die vereisen dat er over dit soort ingrijpende plannen bewonersinspraak plaatsvindt, en dat de bewoners op de hoogte worden gesteld van de mogelijkheden om wijzigingen aan te brengen.

Met een dik pak papier heeft Ymere het stadsdeel en de deelraad een verkeerd voorgelicht over een zogenaamde bewonersequete en doorgegeven dat de bewoners het eens waren met de plannen.

Op grond van deze verkeerde voorstelling van zaken is het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer accoord gegaan met de sloopplannen. Wij kunnen aantonen dat de inspraakprocedure een schijnvertoning is geweest.

Over de noodzaak deze beslissing te herroepen hebben wij inmiddels al diverse keren bij de deelraad ingesproken.

Wij als bewoners willen helemaal niet dat er gesloopt gaat worden, maar:

*Wij willen dat de mooie karakteristieke 19e gevels behouden worden.

Onze panden behoren tot die bijzondere beeldbepalende 19e eeuwse panden uit de buurt, waarover Bureau Monumentenzorg vol lof schrijft dat het behoud ervan zeer wenselijk is.

*Wij willen dat Ymere nu eindelijk het jarenlange achterstallig onderhoud gaat verhelpen en dat de woningen worden opgeknapt op een manier, waar wij als bewoners blij mee kunnen zijn.

*Ook willen we dat de huren daarbij niet buitensporig worden verhoogd.

*Wij willen hier uiteraard blijven wonen, zoals we al al 10, 20, 30 of zelfs 40 jaar op een prettige manier hebben gedaan.

Wij zijn het, die de sociale cohesie hier in de buurt vormen. Wij hebben hart voor de buurt. Daarom komt het des te harder aan dat Ymere ons niet heeft gekend bij het ontwikkelen van deze plannen.

Ondanks onze inspanningen als bewoners om met Ymere hierover in overleg te treden stuiten wij telkens op dezelfde medewerkers, die niet inhoudelijk met ons willen of kunnen overleggen. Dat zijn dezelfde mensen, die ons de vereiste inspraak niet verleend hebben en die bij de deelraad en stadsdeel een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven over onze standpunten ten aanzien van de sloopplannen.

Zodoende is er een impasse ontstaan. Om hieruit te komen is het nodig dat het overleg met Ymere naar een hoger niveau wordt getild, omdat we met de betrokken medewerkers niet verder komen.

Deze actie moet ertoe bijdragen dat Ymere ons nu eindelijk serieus gaat nemen als onderhandelingspartner en dat de directeur van Ymere (Lex Pouw) ons verzoek om bewonersparticipatie in een eerlijk overleg zal honoreren.

Contact: 020-6932743
Achtergronden en informatie: www.slimblijven.nl