PAARD VAN AEMSTEL
Welkom in de virtuele paardenstal!

Paard van Amstel Dit monument had nooit behouden kunnen worden als het voorgestelde kraakverbod al in werking was getreden (14-10-2003)  

Persberichten en verklaringen van de krakers
Media over het pand
Instanties Gemeente e.a.
Foto's van het Paard
Geschiedenis van het pand
Amsterdam kent meer krakers

Paard van Amstel

Paard van Aemstel overgedragen aan Imca B.V.

Sinds 16 september 2002 is het paard door de krakers verlaten en overgedragen aan Imca B.V. van Erik de Vlieger. Deze zijn begonnen aan de voorbereidende werkzaamheden op weg naar renovatie. Na renovatie zullen er 10 woningen gereed gemaakt zijn in het Paard. Dit is het gevolg van de overeenkomst gesloten tussen de krakers en Erik de Vlieger. De krakers zijn elders in de binnenstad van Amsterdam geherhuisvest.

Aan deze overeenkomst gaat een lange geschiedenis vooraf. Al sinds de jaren zeventig is het pand onderwerp van discussie. Nadat het toenmalige pension stil werd gelegd wegens brandgevaar en het in '83 enkele malen kortstondig werd gekraakt, volgende illegale verbouwingen, beslagleggingen en eigendomstwisten. Eigenaar Arie van Oostenbrugge heeft hierin de belangrijkste rol. Uiteindelijk is het eigenaar Heine Wind die het pand via de dubieuze tussenpersoon Matkovic en Bouwman van de hand doet en het pand bij Erik de Vlieger doet belanden. De Gemeente Amsterdam speelt in deze geschiedenis overigens ook geen onbelangrijke rol. Het falende beleid om niet intensief op te treden, daar waar eigenaren verantwoordelijk zijn voor achterstalliger onderhoud en renovatie verplichtingen, maar ook het niet adequaat aanpakken van onroerendgoed speculatie, zorgt er voor dat er nog al wat rotte kiezen in de Amsterdamse binnenstad te betreuren zijn. Een zeer sprekend voorbeeld hiervan zijn de voormalige krotten aan de Martelaarsgracht die er de laatste 20 jaar nog treuriger bij stonden dan het Paard. In het geval van het Paard ging de gemeente pas tot een onteigenings procedure over toen het ergste kwaad al geschied was. Er was een nogal ruige ontruiming en herkraak voor nodig om de mensen op het stadhuis wakker te schudden. Van Oostenbrugge heeft met zijn uitsloopwerkzaamheden en jarenlange verwaarlozing het pand in een gevaarlijk-, treurige staat van ontbinding gebracht. Dat Erik de Vlieger dit zeer kostbare renovatie-projekt op zich gaat nemen pleit dan ook sterk voor hem. Wij hopen dan ook dat het De Vlieger gaat lukken het VOC-pension in zijn oude glorie te herstellen, om zo weer wat nieuw leven in de Rembrandtspleinbuurt te blazen. Iets dat woningbouwvereniging Het Oosten in het naast gelegen Amstelblok, dat zij van Bertus Luske kochten nog niet gelukt is. Ook het feit dat Erik de Vlieger de weg van de conversatie gekozen heeft in plaats van de onder vastgoed eigenaren gebruikelijke gang naar de rechtbank, om een ontruiming met de sterke arm af te dwingen, mag als opmerkelijk worden beschouwd.

Blijkbaar kan het ook anders !!

Op deze pagina's lees je meer over het Paard. Lees bijvoorbeeld het overzichtartikel door het SPekulatie Onderzoeks Kollektief (SPOK).
Steun het Paard en bekijk de virtuele paardenstal!

Mail het Paard van Amstel via pvamstel@hetnet.nl