Welkom op de Martelaarsgracht 4 en 6, (8, 10 en 12 helaas gesloopt)

gekraakte Martelaarsgracht 6, begin 2001

De laatste drie arrestanten vandaag vrijgelaten (01-04-02)

Gelukkig betreft het hier geen slechte 1 april grap maar vandaag zijn na bijna 2 weken de laatste drie arrestanten vrijgelaten. Helaas kunnen ze niet meer terug naar huis maar Brals zal ons wel weer eens tegenkomen...

Dinsdag 19 maart 2002: ONTRUIMIMG!

Lees het persbericht van alle panden die dinsdag zijn op: squat.net/enough

Voor enkele foto's van de ontruiming: http://squat.net/enough/martelaarsgracht/

Op dit moment zitten er nog 5 mensen vast op het politiebureau op verdenking van openbare geweldpleging en huisvredebreuk. Ze verdienen alle steun...

beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter beeld uit de politiehelicopter

Rechtzaak tussen Brals en Coffeshop Fancy Free

Brals heeft naast de krakers nog een groot probleem: de coffeeshop wil niet weg. In het Parool van 13 februari 2002 staat een verslag van de rechtzaak zoals dat plaatsvond in Martelaarsgracht 4.

Parool schrijft weer over de Martelaarsgracht

Op 10 januari jl schreef Het Parool het volgende artikel. De krakers vinden dit een stuk echter een halve waarheid en stuurden een ingezonden brief naar de krant.

4 dec. 2001: Bouwvergunning afgegeven

Op 4-12 heeft de gemeente Amsterdam de bouwvergunning afgegeven voor Martelaarsgracht 4-12. Zodra de preciese plannen zijn bestudeerd zullen de krakers bezwaar tegen dit megalomane plan indienen. Tevens wordt er contact gezocht met andere stichtingen en verenigingen die zich het lot van de Amsterdamse binnenstad aantrekken.

4 dec. 2001: Martelaarsgracht 43 gekraakt.

Nadat Martelaarsgracht 6 onlangs haar eenjarig bestaan als kraakpand kon vieren, enkele maanden geleden de krotten op 8 en 10 werden opengebroken door de krakers onder het mom van een 'buurtinspectie', vandaag de sloop is begonnen van nummer 12, werd tevens hedenavond de derde etage van nummer 4 gekraakt.

Het hele blok, met uitzicht op het CS, is in eigendom van speculant/horecaboer Brals. Al meer dan 10 jaar had hij "plannen" om de boel te slopen om er een groot hotel neer te zetten. Met het huidige gemeentebestuur, die er graag nog een paar hotels bij ziet, zag hij eindelijk zijn kansen schoon en verkreeg hij een sloop/bouwvergunning.

De krakers van nummer 4 en 6 zijn op dit moment bijna de laatste gebruikers van het blok. De bouwvakkers zijn vandaag begonnen met de ontmanteling van 8 en 10 en de gehele sloop van nummer 12. Aangezien zij de nu gekraakte etage als schaftkeet wilden gebruiken is het mogelijk dat er een ploegje van dat tuig moet worden weggewerkt bij de voordeur...

Raadsadres van bewoners en Spok (september 2001)

De bewoners van de gekraakte panden hebben samen met het Spok, het Spekulatie Onderzoeks Kollektief, een raadsadres opgesteld. Lees hier verder

Protest tegen Brals groeit...

Het Parool van 30 juli 2001 besteed nogmaals aandacht aan de verkrotte panden op nummer 8 en 10. Dit naar aanleiding van vragen van het Amsterdam Anders/de Groenen raadslid Rene Danen. Lees hier het volledige artikel uit het Parool.

College van B&W beantwoord vragen van raadslid Danen.

Eigenaar van het gekraakte Martelaarsgracht 6

De eigenaar van (bijna) alle panden aan de even zijde van het eerste blok aan de Martelaarsgracht is horecaboer Brals. Deze Brals is tevens eigenaar van een gekraakt bordeel aan de weteringschans 57 alwaar hij nu ook een hotel van wil maken.
De panden aan de Martelaarsgracht heeft hij begin jaren 90 aangekocht om ze moedwillig te laten verkrotten. Zo bestaan de panden 8 en 10 uit niets meer dan een voorgevel en een klein stukje dak. Al het andere is weggesloopt zodat alleen de duiven en ratten hier al meer dan 10 jaar hier een goed onderkomen hebben gevonden. De plannen van Brals zijn duidelijk; slopen en afwachten totdat de gemeente overstag gaat. Aangezien de panden ondertussen zo verrot zijn mag hij van de gemeente overgaan tot sloop en nieuwbouw. Februari 2001 heeft Brals de sloopvergunning gekregen van de gemeente.

Naast deze krotten op 8 en 10 neemt hij meteen de andere panden ook maar mee in zijn plan om een gigantisch hotel te kunnen bouwen. Dit terwijl de Martelaarsgracht niet ligt in een gebied dat is aangewezen voor hotelontwikkeling, het is namelijk moeilijk om bussen vol met toeristen voor de deur te parkeren, zal de gemeente toch een vergunning geven. Zo knapt de gemeente haar problemen op; niet dmv een onteigeningsprocedure maar dmv het meewerken met deze speculant.

Het pand op nummer 6 is gekraakt in november 2000.

Nieuwe kraakactie in juni 2001

Op vrijdag 8 juni 2001 zijn de krotten op nummer 8 en 10 gekraakt om aan een ieder te laten zien in wat voor erbarmelijke staat de pande verkeren. Nadat eigenaar Brals vorige week de spandoeken van de panden had verwijderd, waar intussen aangifte van gedaan is, zijn er weer nieuwe spandoeken op de panden gehangen. De politie is even komen kijken maar zag geen reden om op te treden, ook volgens hen was het wel leeg... Lees het artikel uit het Parool.

Stand van zaken volgens hoge ambtenaar, 28 maart 2001

Het gemeenteraadslid Danen (Amsterdam Anders/de Groenen) heeft tijdens een commissievergadering Algemene Zaken gevraagd hoe het mogelijk is dat zulke panden zo verwaarloosd worden. Citaat uit de notulen van die vergadering:
"Vervallen pand Martelaarsgracht: De heer Danen toont foto van vervallen pand op Martelaarsgracht. Er zijn meer van deze panden op de Martelaarsgracht en in de binnenstad. Het gaat om woningen boven winkels die in particulier eigendom zijn en meer dan tien jaar leeg staan. Ze leveren gevaar op voor de volksgezondheid door instortingsgevaar en ratten. Hoe is dit mogelijk? De gemeente is toch bevoegd tot onteigenen. De burgemeester zoekt dit uit en kijkt wie hiervoor verantwoordelijk is." Op 28 maart antwoorde de burgemeester bij monde van R. Hageraats, sectorhoofd AZ van de dienst binnenstad Amsterdam . Lees de beantwoording

Artikelen

 • pamflet van het SPOK

  Links, artikelen over de panden

 • artikel van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uit 1996
 • artikel van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uit maart 1999
 • artikel van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uit jan. 2000

  Brals en de criminaliteit

 • Artikel uit de Volkskrant, 10 december 1994

  Foto's

 • foto uit Stadsblad
 • kijk hier voor een aantal afbeeldingen

  Contact

 • Email:martelaarsgracht@hypocrisy.org

  Last updated 18.3.2002