krakers kinkerstraat opnieuw aangevallen

Krakers van een aantal begane gronden in de Kinkerstraat in Amsterdam zijn vanavond aangevallen door een knokploeg. De panden zijn in eigendom bij Korjako B.V. van de heer Komen uit Heerhugowaard.

De panden zijn dezelfde middag gekraakt. Ook toen kregen de krakers te maken met een tweetal mensen die de krakers bedreigden met de dood. Een van de twee had daarop een raam ingeschopt bij een snackbar naast de gekraakte etages en ging de krakers te lijf met een stuk van het gebroken glas. De andere persoon nam ook deel aan de aanval en kwam zwaaiend met een stoel naar buiten. Een van die personen is toen meegenomen naar het politiebureau.

Mensen van de knokploeg die s’avonds terugkwam zijn naar verluid ook gearresteerd. De politie heeft de straat afgezet. De panden bevinden zich aan de Kinkerstraat tussen de Bilderdijkstraat en de Da Costakade. De eigenaar wil de sociale huurpanden verbouwen tot hotel. De buurt verzet zich tegen deze plannen.

http://www.indymedia.nl/nl/2009/01/57162.shtml

PERSBERICHT (english press release follows)

KRAAK EN KNOKPLOEG IN AMSTERDAM

Amsterdam, 18 januari 2009

Vanmiddag zijn in de Kinkerstraat in Amsterdam twee winkelruimtes gekraakt in het zogeheten Vinkzicht-blok.
De eigenaar van dit blok, Korjako BV uit Heerhugowaard, wil de huizen slopen en een hotel bouwen, wat op zeer veel verzet uit de buurt stuit.
Vanmiddag vond daarom een ietwat rumoerig verlopen kraak plaats, waarbij
twee al jaren leegstaande ruimtes werden bezet.
Nadat de gearriveerde politie had geconstateerd dat de kraken legaal waren, ontstond nog een kleine schermutseling omdat een paar bouwvakkers die een andere ruimte in het blok van de eigenaar huren de ruiten van een zich in het blok bevindende snackbar stuk sloegen, waarna een van hen door de politie werd gearresteerd.
Deze bouwvakkers bedreigden bij deze schermutseling ook verscheidene mensen herhaaldelijk met de dood.
Om half acht in de avond verscheen vervolgens een groep van ongeveer 25 uit de kluiten gewassen mannen bij het pand, waaronder de bouwvakkers van die middag. De mannen spraken onderling Russisch. Zij forceerden met veel geweld een toegang tot een van de twee ruimtes, waarna zij de in het pand aanwezige krakers zeer hardhandig naar buiten sloegen. De knokploeg gebruikte hierbij slagwapens, waaronder koevoeten.
Zij opereerden alsof zij gewend waren samen geweld te gebruiken.
Drie krakers raakten gewond, een van hen is opgenomen in het ziekenhuis met een dubbele kaakbreuk.
De gealarmeerde politie werd vervolgens door de knokploeg wijsgemaakt dat ZIJ zich in het pand hadden bevonden en dat de krakers de aanval hadden gepleegd, en het vergde enige overredingskracht van de toegestroomde buurtbewoners om de politie van het tegendeel te overtuigen.
Toen de politie na ongeveer een uur duidelijk had wat had plaats gevonden heeft zij het pand betreden en de daar nog aanwezige knokploegleden gearresteerd. Hierna werd de ruimte weer overgedragen aan de krakers.
Onmiddellijk nadat het pand weer betreden was is begonnen met het herstellen van de door de knokploeg aangerichte schade, en zijn alle mogelijke toegangen zwaar gebarricadeerd.
Binnenkort hopen de krakers in de ruimte openbare voorzieningen voor de buurt te openen.

op dit moment is geen woordvoerder beschikbaar voor verdere inlichtingen
maar voor vragen kunt u het verzendadres van dit persbericht gebruiken.

Kraakgroep Vinkzicht

—————————————

This afternoon, on the 18th of january, two ground floor spaces in the Vinkzicht building in the Kinkerstraat were squatted.
Soon after the squat the police arrived, inspected the buildings and OK’ed the squat action for the time being. Soon after that -the police had not left yet- some thugs showed up, started harassing the squatters and smashed a window of a snackbar next to the squat. One of these thugs got arrested.
The whole scene calmed down and a start was made with cleaning up the place.
At seven thirty a gang of about 20-25 thugs showed up, who all spoke Russian. They forced their way into the building with brute force and viciously attacked the squatters, injuring three of them. One had to be admitted into hospital with a fractured jaw.
The thugs operated in an organized fashion, as if they were used to using violence together.
Soon after the police arrived, and the thugs convinced them that they had been sitting inside peacefully, and that the squatters had attacked them. Only after people from the neighborhood had interfered did the police realize their mistake and then decided to enter the building and arrest the thugs that remained there. The building was then handed over to the squatters again, who have started repairing the damage done by the thugs and firmly barricading the place up.


Comments are closed.