Mislukt prestige project De Hallen (A’dam Oud-West) gekraakt

Zojuist heeft een diverse groep activisten, jongeren en kunstenaars een deel van de voormalige tramremise in de Bellamy/Kinkerbuurt bezet na langdurige, structurele leegstand.

Een paar hallen moet rode puntdaken zijn nu weer in gebruik
Een paar hallen moet rode puntdaken zijn nu weer in gebruik
Met behulp van verschillende kraakgroepen en kraakspreekuren uit de hele stad is een deel van het immense terrein gekraakt. Al jaren worden de vele mogelijkheden van dit monument maar zeer spaarzaam benut, zo hebben op het terrein van +/- 15.000 m2 slechts enkele antikrakers een atelier en staat het grootste deel al tijden weg te rotten. Na het onlangs definitief stranden van de plannen voor een controversieel, megalomaan uitgaanscentrum ligt er nu een aanzet tot nieuw voorstel maar het lijkt er niet op dat er binnen afzienbare tijd al een nieuwe bestemming aan het terrein wordt gegeven. De plannen moeten immers nog uit gewerkt worden, het nieuwe fusie-stadsdeel West moet er nog over oordelen en daarna zal het nog zeker één jaar duren voordat het bouwvergunningen en
bestemmingsplan traject is doorlopen.

De krakers zijn zich er terdege van bewust dat de stadsdeelpolitiek onlangs een brainstorm met de buurt heeft gehad. Zij willen benadrukken dat zij deze actie niet hebben ondernomen om buurt initiatieven te frustreren maar dat zij juist de buurt van harte wil uitnodigen om samen met de krakers alvast te beginnen met het terrein een wenselijke invulling te geven.
De politiek is immers al jaren bezig met de ontwikkeling van het complex en in die tijd is er nooit geluisterd naar de wensen van de buurt. De kraakgroep heeft er weinig vertrouwen in dat dit ditmaal, zonder een gelijktijdige bezetting om druk te zetten, anders zal gaan. Ook nu weer blijkt immers in de coulissen al een nieuwe project ontwikkelaar klaar te staan om het terrein een grotendeels commerciële, grootschalige invulling te geven, waarin voor de door de buurt gewenste voorzieningen haast geen plaats is ingeruimd.

Buurtbewoners en overige geïnteresseerden zijn dan ook via een verspreid pamflet van harte uitgenodigd om langs te komen en boven een kop koffie of soep met de krakers van gedachten te wisselen.

De kraakgroep is i.i.g. van plan om op de korte termijn in het complex een scala aan kleinschalige culturele en sociale projecten te ontplooien.
Gedacht wordt onder andere aan atelier en galerie ruimte, een dagcafé met koffie en internet, een z.g. volkskeuken restaurantje, een weggeefwinkel en een theater- en filmzaal.

Ook is deze bezetting uitgevoerd met het oog op de voortdurende verkrotting van het rijksmonument. Door de jarenlange leegstand en het gebrek aan goed onderhoud is het complex zwaar aan het vervallen. Zo zeer zelfs dat (gedeeltelijke) sloop onlangs door stadsdeelvoorzitter Olij niet bij voorbaat werd uit gesloten. De krakers hopen met deze actie een steentje bij te dragen aan het redden van dit karakteristiek erfgoed.

Tenslotte willen de krakers met de kraakactie de sociale, culturele en politieke noodzaak van het kraken zoals dat in Nederland plaatsvindt benadrukken. Zoals een aanwezige kraker opmerkte: “Deze actie mag [naast alle lokale aspecten] ook zeker gezien worden als een lange neus naar die tweede kamer leden die hoopten dat het kraken in Nederland per 1 januari geschiedenis zou zijn.”

Comments are closed.