Oostzaanstraat 195 wordt ontruimd

…Oostzaanstraat 195 is inmiddels ook leeggetrokken vanwege 429s., de bewakings- smart staat al voor de deur. Nr. 179 is nog wel in goede handen.
Hieronder buurtbriefje; support en steunbetuigingen van de buurt was vanaf het begin groots, en ook in afgelopen dagen goed merkbaar.

Beste buren,

Helaas lijkt het einde van onze kraakacties aan de Oostzaanstraat in zicht. Komende dinsdag zal de Mobiele Eenheid de woning op nummer 195 ontruimen. De politie ontruimt de woning niet omdat er iets zinnigs mee gaat gebeuren, maar omdat het ten tijde van de kraak nog geen jaar leeg stond. Wat ons betreft maakt het niet uit hoe lang een pand leeg staat, het gaat er om wat er in de toekomst mee gaat gebeuren.
In dit geval is Woningbouwvereniging de Key van plan om het blok aan de Oostzaanstraat geschikt te maken voor de rijksten van de stad. Als het aan de Key ligt, verdwijnen de Opel Astra, Peugeot 106, fietsen en onze bakfiets uit het straatbeeld, om plaats te maken voor hippe scooters, BMW’s en olie-slurpende sportwagens. De Spaarndammerbuurt moet een yuppenparadijsje worden, waar slechts heel minimaal ruimte is voor mensen met een normaal inkomen. Dit gebeurt onder het mom van differentiatie in de wijk, wat betekent dat mensen met verschillende inkomens in een wijk moeten wonen. Maar wij vragen ons dan af waarom er nooit eens een villa gesloopt wordt voor sociale huurwoningen.

Op jacht naar winst, negeren alle woningbouwverenigingen de werkelijke behoeftes en verlangens van mensen. Mensen die al tientallen jaren in de wijk wonen, zijn gedwongen de wijk te verlaten. Ondertussen tellen de bazen van De Key in hun koophuis de winst. Het is belachelijk dat mensen niet zelf mogen bepalen wat er met hun wijk gebeurt. Het is nog walgelijker dat de enige reden voor de renovaties is dat De Key haar bankrekening wil spekken. Alleen door onszelf te organiseren en massaal te weigeren mee te werken, kunnen we een einde maken aan deze marktwerking.
De gekraakte woning aan de Oostzaanstraat 195 wordt dus komende dinsdag ontruimd, maar onze gekraakte woning op nummer 179 blijft behouden. Waarschijnlijk wordt deze pas ontruimd als de renovatie werkelijk gaat beginnen na de zomer. Dan moeten ook alle anti-krakers en tijdelijke huurders eruit. Er is voor hen geen vervangende woning, ze worden in feite op straat gezet. Dit is een proces wat we alleen maar vaker zullen zien. Mensen met een lager inkomen moeten al hun woonrechten vaarwel zeggen, anti-kraak gaan wonen en iedere paar jaar verhuizen. En dit terwijl de rijken overal kunnen gaan wonen waar ze willen.

Met de aankomende ontruiming, zal ons verzet niet gebroken zijn. We zullen blijven opkomen voor onze eigen belangen en die van onze medemensen.

Voor een vrije en sociale wereld!

De krakers

Comments are closed.