A L G E M E E N    A C T I E   T E G E N   P O R T A A L

Persverklaring 20 okotber:

Portaal zet jongeren op straat

De krakers die in augustus een leegstaand slooppand aan de Van Hogendorpstraat in gebruik namen worden, misschien al volgende week, op straat gegooid. Tijdens het kortgeding vorige week maandag heeft het vijftal uitvoerig aan de rechter uitgelegd dat er een enorme woningnood heerst, en dat het niet mogelijk is voor veel jongeren en mensen met weinig geld om aan een betaalbare woonruimte te komen. Door de ontruiming komen de jongeren op straat te staan. Toch vond de rechter dat ze er geen belang bij hadden om in het pand te blijven. De vijf krakers moeten er dus uit zodat Portaal één enkele kraakwacht in het pand kan zetten. Het woonrecht van de krakers maakt voor de Nederlandse rechtsstaat blijkbaar niets uit.

Verontwaardiging
Kraakgroep Leiden is uitermate verontwaardigd over de gang van zaken. Op de argumenten van de krakers, die hun eigen verdediging hebben moeten voeren, is de rechter niet ingegaan. De jongeren hebben een goede relatie met de buurt, zo blijkt al uit het feit dat buurtbewoners aan de krakers verschillende meubelen en andere spullen hebben geschonken. Daarnaast zorgen ze voor geen enkele overlast, maar hebben juist de stinkende rotzooi uit de totaal verpauperde achtertuin opgeruimd en dragen zorg voor het pand. Bovendien heeft het vijftal geprobeerd om een tijdelijke gebruikersovereenkomst te sluiten met Portaal, om haar de garantie te geven dat er geen rare toestanden ontstaan. Maar dit alles woog blijkbaar niet op tegen het belang dat Portaal blijkbaar heeft bij het dakloos maken van jongeren.

Anti-kraak
Portaal zegt nu dat er een zogenaamde 'anti-kraker' in het pand komt. In andere slooppanden op de Van Hogendorpstraat zitten ook anti-krakers via het bureau Ad Hoc. De jongeren in Van Hogendorpstraat 32 noch Kraakgroep Leiden hebben iets tegen de mensen die zich gedwongen zien als 'anti-kraker' te laten gebruiken. Vaak gaat het om jongeren, meestal studenten, die in een vergelijkbare positie verkeren als de krakers. De woningnood en de absurd hoge huren zorgen ervoor dat anti-krakers niet op een normale manier aan een woning kunnen komen. De contracten die de anti-krakers van de Van Hogendorpstraat met Ad Hoc hebben afgesloten, tonen aan hoe Ad Hoc hun zwakke positie voor haar eigen gewin weet uit te buiten.

Contract
Uit anti-kraak contracten die in handen zijn gekomen van Kraakgroep Leiden, is gebleken dat anti-krakers geen van de normale huurdersrechten genieten. Zo staat er in de contracten dat Ad Hoc ten alle tijden alle kamers van de panden in mag, en dat zij zo nodig de deur mag inbeuken! Anti-krakers kunnen geen aanspraak maken op woonruimte, Ad Hoc is niet verplicht om onderhoudwerkzaamheden te verrichten en het contract kan op korte termijn door Ad Hoc ontbonden worden. Anti-krakers hebben toestemming nodig om een huisdier te hebben, en deze toestemming kan van de ene op de andere dag opgezegd worden. Daarnaast moeten anti-krakers voldoen aan allerlei regels, bijvoorbeeld regels die het bezoek van derden aan banden leggen.

Niet inlaten met Ad Hoc
We zouden door kunnen gaan, maar de volle omvang van de draconische anti-kraak bepalingen kunt u zelf (was bedoeld voor de pers; binnenkort online) nalezen in de bijlage waarin de opzienbarenste bepalingen zijn geciteerd. Kraakgoep Leiden beschouwt de inbreuk die er op deze manier wordt gemaakt op de huurbescherming en de privacy totaal onacceptabel. Een (semi-)publieke organisatie als Portaal, die volgens de wet in het belang van mensen in sociaal zwakkere positie dient te werken, moet zich gewoon niet met een organisatie als Ad Hoc in laten.

Actie
Op dit moment beraden de bewoners zich op de vraag of zij wel vrijwillig zullen vertrekken uit het pand. In ieder geval zal komende week een gepaste respons volgen op deze onrechtvaardige situatie.

Einde persverklaring