SQUATNET UTRECHTSE HEUVELRUG

regionaal kraaknieuws

Villa / Buitenplaats Groenoord  Vrijdag 16 januari

Vanochtend is door een grote groep zeister krakers een villa plus bijgebouwen gekraakt aan de Driebergseweg 12. In het pand is tot ander half jaar geleden gebouwd door eigenaarbouwbedrijf Hogeboommaar die bouwwerkzaamheden zijn illegaal verklaard en stopgezet.

Vlak na de kraak verschenen een groepje bouwvakkers, onder wie de eigenaar en gooiden de ruiten van het pand in. Na tussenkomst van de politie droepen zij af. De politie heeft leegstand gecontasteerd en de zaak ligt nu bij de OvJ. Toen de politie het pand wilde verlaten verscheen weer een groep bouwvakkers. Waarop de politie besloot nog maar even toe te kijken.

Daarop heeft de eigenaar een sloopkraan en een buldozer laten aanrukken om op het perceel naast de villa wat gebouwen te gaan slopen. Onduidelijk is of hij hier een vergunning voor heeft.

Hij verscheen aan het begin van de middag met een dragline voor het hek van de villa en dreigde er mee vanavond of vannacht de boel zelf te ontruimen.

We vragen iedereen dan ook dringend om vanavond ons te komen versterken. Neem slaapspullen en misschien andere spullen mee.

Villa / Buitenplaats Groenoord

Station Driebergen loop richting zeist (driebergseweg) na 500 meter staat er een bord : Buitenplaats Groenoord.

De poging om Villa Groenoord te kraken is mislukt.

de eigenaar overtuigde de OvJ er van afgelopen jaar nog gebouwd te hebben aan het pand. Naar ons idee te onterrecht, maar en politie en knokploeg wordt ons een beetje te veel.

Bij het verlaten van het pand staat wederom de eigenaar op de stoep. Erg agressief. Politie is aanwezig.(zie foto's)

groeten

kraakgroep Zeist e.o.


Eigenaar Hogenboom gooit zn eigen ruiten in

Van een onzer verslaggevers (U.N. 17 jan. 2004)

DRIEBERGEN - Een groep van 20 25 krakers heeft gisteren villa Groenoord gekraakt in de buurt van station Driebergen. Eigenaar is bouwbedrijf Hogenboom.

De bezetting van het pand plus enkele bijgebouwen van Groenoord verliep niet zonder slag of stoot. Vlak na de kraak verscheen een groepje bouwvakkers ten tonele, met daarbij ook eigenaar Hogenboom. Eigenaar was kwaad, en gooide samen met de anderen ruiten van het pand in. Later arriveerde de politie en vertrokken de bouwvakkers.

De politie constateerde dat het pand leeg stond. Nadat de agenten het pand verlaten hadden, verscheen volgens de krakers opnieuw een groep bouwvakkers. Daarna kwam de eigenaar met een dragline voor het hek van de villa en dreigde, aldus de krakers, s avonds of s nachts de boel zelf te komen ontruimen. De krakers zeggen dat in het pand tot anderhalf jaar geleden gebouwd werd door Hogenboom, maar zijn de bouwwerkzaamheden illegaal verklaard en stopgezet.

Rustig wonen De krakers zijn afkomstig uit Den Bosch. Volgens kraakster N. Basten was de groep al langer op zoek naar een woonplek in de omgeving van Utrecht, toen hun oog viel op het landhuis Groenoord. ,,We wilden rustig wonen. Het is nu aan de officier van justitie of de krakers in het pand mogen blijven. Volgens Basten zal die hen in het gelijk stellen, omdat het pand al langere tijd leeg staat.

J. Hogenboom, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf, is woedend op de krakers. ,,Ik was zo boos dat ik de ruiten heb ingegooid. Ik dacht; dan zitten ze binnen maar op de tocht. Dat had ik niet moeten doen. Volgens Hogenboom hebben de krakers geen enkel recht, omdat de verbouwing volop gaande was. ,,We zijn bezig met politie en justitie. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze er doorjustitie worden uitgezet.

Dat de werkzaamheden op een laag pitje stonden had te maken met het feit dat er nog geen koper was. Bovendien hebben we meer projecten lopen. De aantijging van de krakers als zouden de bouwwerkzaamheden illegaal zijn, wijst Hogenboom van de hand. ,,Het is pas geleden nog in de gemeenteraad geweest. Iedereen was positief over de verbouwing.
terug