WoonWerkpanden

foto: Maurice BoyerKleinschalige, grillige bedrijvigheid gemengd met wonen. Vrijplaatsen, plekken waar veel kan en mag voor weinig. Ongesubsidieerd. Gebrek aan financiele middelen is heilzaam voor creatieve geest. 'Onderstromen' die in de toekomst het nieuwe gezicht van de stad zullen bepalen. Ruimtes waarin activiteiten plaatsvinden die zich onttrekken aan vaste grenzen, regelgeving en traditie. Mogelijkheid voor niet-commerciele of ongesubsidieerde kunstenaars om te werken. Subculturele trekpleisters.
Karin Spaink in Parool 11 mei 1998, "Amsterdam die mooie stad", over openlucht-feest bij de monumentale ruïne-muur naast de Kalenderpanden: "Ik heb zelden zo'n mooie plek gezien als deze. Hij gaat verdwijnen. Vanwege de netheid en de herinrichting."

Het beleid van de rijksoverheid is erop gericht om een einde te maken aan vrijplaatsen.
De Graansilo aan de Westerdoksdijk werd na jarenlange onderhandelingen en getouwtrek door de gemeente begin maart 1998 ontruimd.
Begin 1999 werd het Vrieshuis aan de Oostelijke Handelskade afgebroken, eind 1999 werd het gekraakte deel van het OLVG ontruimd en gesloopt.

Broedplaatsen
De gemeente Amsterdam begon haar zogenaamde 'broedplaatsenbeleid', waarmee ze, in samenwerking met wooncorporaties, werkruimte organiseert voor kunstenaars. Vervolgens liet diezelfde gemeente Amsterdam de Kalenderpanden ontruimen.
De gemeentelijke Broedplaatsen zijn geen vrijplaatsen. Het betreft hier ruimte die uitsluitend door kunstenaars als werkruimte te gebruiken is. De toelatingseisen en de regelgeving zijn zo streng dat uitsluitend volledig aangepaste kunstenaars in aanmerking komen voor een atelier. Belangstellenden worden uitgebreid getoetst op managementvaardigheden en financiƫle en administratieve betrouwbaarheid.
Er is een groot contrast tussen de praatjes van de gemeente die haar waardering voor de subcultuur van de woonwerkpanden lijken uit te drukken en datgene wat de gemeente doet.

Schrikbeeld
De steriele overzichtelijke netheid en karakterloosheid van het Marie Heinekenplein, het Max Euweplein, de Kalvertoren, de slaappanden op het KNSM-eiland.