Kalenderpanden Amsterdam

De ontruiming

31 oktober 2000

Uit verslag [squat!net]

Fel verzet van krakerszijde houdt M.E. uren bezig

De M.E. wijzigde hun ontruimingsprogramma en besloot eerder in aktie te komen. Na enkele uren onder een stenenregen te hebben gelegen, waren ze bijna honderd meter verder. Door met veel traangas (220 granaten!) te schieten werden uiteindelijk twee barrikades ingenomen. Het felle verzet door de ruim hondervijftig sympathisanten gaf de woede over deze onnodige ontruiming goed weer. Toen de M.E. bij de derde barrikade vastliep, vonden de vermoeide krakers het wel genoeg en trokken zich terug.

video's:
ontruiming
journaals ontruiming Kalenderpanden
AT5 over manifestatie en ontruiming - interviews met bezoekers, krakers, Geert Mak, Sandra Rottenberg, optredens van de Kift en Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, beelden van de ontruiming
Dirk Bayens / AT5
bellissima.net
2002 That's the way - terugblik op het Dok
10 years after the eviction


barricade foto: Hans Foto foto: Hans Foto foto: Thomas Schlijper foto: Jaap Wals foto: Maurice Boyer
01:00u Na afloop van de Manifestatie beginnen ongeveer 300 mensen met het barricaderen van de toegangswegen (zie plattegrond) naar de Kalenderpanden.
De bruggen op de Hoogte Kadijk en aan het Entrepotdok worden opgehaald en gebarricadeerd.
Op de Hoogte Kadijk ter hoogte van het pand worden 'spaanse ruiters' en een vijftigtal grote staalconstructies geplaatst.
Het asfalt wordt opengebroken met drilboren. Ook wordt met een graafmachine een geul gegraven. De politie komt poolshoogte nemen, maar grijpt niet in.

05:05u De M.E. (met waterwerper) begint in te grijpen bij de barrikades aan de Hoogte Kadijk, vanaf de kant van de Sarphatistraat. Hier wordt op gereageerd middels het werpen van stenen. Er bevinden zich 150 tot 200 mensen binnen de barrikades. De M.E. schiet zwaar met traangas, en slecht met de waterwerper de eerste barrikade (bij de Sarphatistraat).

06:00u De M.E. komt onder een regen van stenen tot stilstand bij de nog steeds groter wordende en brandende barrikade aan de Hoogte Kadijk.

06:45u De waterwerper is leeg en wordt teruggetrokken om te tanken. Het gas is ook op. Uit het scannerverkeer blijkt dat de ME het benauwd krijgt.

07:08u Alle mogelijke vluchtwegen worden afgesloten door aanhoudingseenheden.

07:15u Bij het pand wordt met lichtkogels geschoten.

07:25u Bij de grote brandende barrikade gaat de M.E. aan de gang met een shovel. Een tweede shovel is onderweg.

07:33u De Bravo-00 (de algemeen commandant ter plaatse) is uitgeschakeld. Er wordt melding gemaakt van 3 gewonde ME-ers.

07:42u Twee pelotons krijgen de opdracht te chargeren vanuit de Kruithuisstraat bij de Oostenburgergracht, richting het pand, over de barrikades.

In totaal werden tussen 05:15u en 07:30u 160 traangasgranaten verschoten en 60 granaten geworpen.

07:50u Een aantal M.E.-ers dreigt via de draaibrug het pand te benaderen.

07:50u Een groep krakers en sympathisanten treedt buiten de barrikades aan het Entrepotdok, achtervolgd door undercover aanhoudings­eenheden (stillen). Drie aanhoudingen aan het Entrepotdok.

08:00u - 08:30u Een aanzienlijke groep komt weg.

09:15u De M.E. treedt het pand binnen.

09:37u De M.E. treft in de Kalenderpanden de binnenploeg aan: vijf hangbuikzwijntjes.GrachtenKrant 6 november 2000

(...) Bij de uitreiking van de Trouw-publieksprijs, die gewonnen werd door Geert Mak was ook onze burgervader aanwezig. Telkens toen dhr. Mak aan het woord was draaide de burgerpa zijn rug naar de spreker toe. Later kwamen Mak en Patijn in gesprek waarbij Patijn naar Mak uithaalde: Hoe had hij zich nou kunnen inzetten voor zo'n stel stenengooiende oproerkraaiers. Mak was het daar niet zo mee eens en verweet Patijn dat er met zeer veel traangas was geschoten en dat zijn eigen beleid faalde, Patijn liep hierop kwaad weg.
Een jongen die in Seattle was geweest en ook in Praag en ook bij de Dok-ontruiming (zie je wel, het is een georganiseerde internationale samenzwering) vertelde dat zowel in Seattle als in Praag niet met zoveel traangas was geschoten als in Amsterdam. Woensdagochtend zijn de klanten van de Dirk van den Broek nabij de Oostenburgergracht nog gewaarschuwd voor het traangas, dat door de wind van de Hoogte kadijk naar de Oostenburgergracht was gewaaid. (...)

Tijdens de ontruiming waren er live verslagen door:
deze site - Radio Patapoe - Live.dds.nl/TV - media.live.nu - een webcam in de Kalenderpanden

meer beelden van manifestatie en ontruiming:
fotoserie 1 - fotoserie 2
Thomas Schlijper: manifestatie en ontruiming
video door Bellissima (www.bellissima.net)
helicopterbeelden

31 oktober 2000 - politie Amsterdam: Korpsbericht

30 november 2000 - politie Amsterdam-Amstelland: Evaluatie grootschalig optreden

De Eilander: Traangas en varkens op de Kadijken - De ontruiming van de Kalenderpanden

6 november 2000 - NRC Scholieren: Amsterdam mooier, maar wel saaier

november 2000 Parool, ingezonden brieven: Geweld kwam niet van bewoners Kalenderpanden