Parool, 3 oktober 2001.

 

De dwarsdoorsnede mag straks naar het huwelijk

FRENK DER NEDERLANDEN

AMSTERDAM - Ook een doorsnee Nederlander? Dan maakt u wellicht kans 1 februari te worden uitgenodigd voor een feestje in de Arena. En niet zomaar een partijtje, maar 'een nationaal feest met een Amsterdams tintje'.

Op de avond voor Het Huwelijk zijn vijftigduizend mensen - 'een dwarsdoorsnede van de bevolking' - in de Arena te gast van het Nationaal Oranje Comité. Want Amsterdam wil Máxima en Willem-Alexander laten zien dat de hoofdstad meer is dan het Sodom en Gomorra van de Lage Landen. De gemeente rekent op duizend journalisten uit de hele wereld, en het imago kan nog best een opsteker gebruiken.

'Deze gebeurtenis,' staat in een notitie die vanochtend is gepresenteerd, 'zal tot in lengte van jaren met de geschiedenis van Amsterdam verbonden blijven. Het ambitieniveau moet hoog zijn. Er moet kwaliteit geboden worden.'

Dat kan natuurlijk alleen als alle chaoten, anarchisten, krakers en republikeinen zich netjes gedragen. Bommengooien is op 2-2-2002 uit den boze, dat spreekt vanzelf. Hoewel uitgangspunt is dat het publiek zo weinig mogelijk van de veiligheidsmaatregelen zal merken, worden in de binnenstad twee 'veiligheidsringen' gelegd.

De eerste ring is een door hekken afgezet en 'gebomcheckt' gebied rond de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage, waar respectievelijk het kerkelijk en het burgerlijk huwelijk worden voltrokken. De tweede ring is een zone van tweehonderd meter. Wat daar wel en niet mag, is nog niet duidelijk. 'De ringen worden zo ingericht dat in principe publiek wordt toegestaan.' Demonstraties worden in elk geval niet verboden. Ze moeten echter wel van tevoren worden aangemeld.

Wie behoefte heeft een toost op het bruidspaar uit te brengen, kan dat doen in de cafés, die gewoon alcohol mogen verkopen, maar zich wel aan de normale sluitingstijden dienen te houden. De verkoop van alcohol op straat is echter ten strengste verboden.

Maar wie daarover zeurt, is een kniesoor. Het college van burgemeester en wethouders, dat voor de festiviteiten en veiligheidsmaatregelen 6,1 miljoen gulden uittrekt, is er heilig van overtuigd dat Amsterdam het bruidspaar een warm welkom zal bereiden. Kunstenaars zullen de stad versieren en de winkeliers zorgen voor passende feestverlichting.

Na het kerkelijk huwelijk maken de kroonprins en zijn vrouw met de gouden koets een rijtoer die van de Nieuwe Kerk via de Nieuwezijds Voorburgwal, Spui, Singelgracht, Muntplein en Rokin naar de Dam zal leiden. Het paar zal zich vervolgens op het balkon van het paleis laten toejuichen.

Copyright: Het Parool