ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






04.07.08

Met het invoeren van een 'versoberd regime' in de zogeheten Bijlmer bajes in Amsterdam, per 1 juni 2008, heerst onrust in de torens Het Schouw en Demersluis. Doormiddel van het schrappen van het dagprogramma voor gedetineerden, verminderde aantal bel minuten per week, minder douchen, 's avonds vroeg worden ingesloten met 2 op 1 cel en geen avond recreatie meer, komt de dagbesteding neer op 23 uur opsluiting per dag, zonder verdere bewegingsvrijheid.

Sinds de invoering zijn er dagelijks grotere en kleinere opstanden geweest, varierend van niet terugkeren naar de cellen tot verbale en fysieke rebellie tegen cipiers, telkens door het Interne Bijstands Team (oproer politie binnen de gevangenis) hard neer geslagen. Na de eerste grote opstand begin juni hebben de gevangenen van locatie Het Schouw enkele dagen erna uberhaupt de deur van hun cel niet open zien gaan, en zijn de eerste mensen, die door de directie werden aangewezen als opstokers, overgeplaatst naar andere gevangenissen in het land.

Gevangenen berichtten hierover telefonisch bij een lokale Amsterdamse televisie zender en mensen die bij hen op bezoek komen.

Door de opstandige houding van gevangenen tegen hen die de deuren gesloten houden en de knuppels trekken als de vrijheid schreeuwt, hebben cipiers zich eveneens beklaagd bij de directie, daar zij voelden dat hun veiligheid in het geding was. Gevangenen die als beesten behandeld worden, reageren als monsters tegen de voeders die de kooi openen om het eten naar binnen te smijten immers.

Op 11 juni kwamen 15 mensen aan de grijze muren van deze gevangenis samen om hun solidariteit met de opstand te betuigen en aan te geven de opstand door de straten te verspreiden; opdat iedereen in verweer komt tegen de staat.

De solidariteit tussen de mensen buiten en binnen was enorm; de hoge torens zwaaiden in de avondlucht, voor alle ramen, 10 verdiepingen hoog, knalden mensen tegen het glas en meubilair vloog door de cellen tegen de ramen. Er werden leuzen gescandeerd en vuurwerk afgestoken. Tevens werd er op verschillende plekken rondom de 6 torens een pamflet voorgelezen.

Gevangenen organiseren nu zelf nog steeds 'lawaai demo's' in de bajes door het brandalarm af te laten gaan en daarop allemaal te antwoorden met lawaai en opstandigheid.

Waar het ITB voorheen slechts een keer per maand of 2 maanden ingreep, is dat momenteel 2 tot 3 keer per week, als gevolg van verzet, weigering van een of ander en agressie tegen de honden van de staat. Van 22 gevangenen wordt nog gekeken of en waarnaar zij worden overgeplaatst, om aldaar een extra sanctie te mogen ontvangen op hun verweer tegen de vernederingen in Amsterdam.

De versoberingen, die een spinsel zijn van overheidsbezuinigingen en het algehele idee van straffen met immer drogere en hardere hand, zijn als voorlopig expiriment ingevoerd, maar in gevangenissen elders in het land al langer in zwang. Toch zijn er niet veel berichten over veel verzet daartegen. Wel zal in de tweede week van juli hetzelfde regime in de gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam worden doorgevoerd, en ook daar heeft men aangekondigd zich te zullen verzetten en dat er opstanden uit zullen breken als dit doorgang vind.

Dus vondt ook hier op 2 juli een solidariteitsdemo plaats met leuzen en vuurwerk. Opnieuw reageerden de gevangenen positief, met veel lawaai en bonken tegen de ramen.

Op 4 juli heeft het ministerie van justitie laten weten per 15 juli aanpassingen door te zullen voeren betreffende het regime in de Bijlmer bajes. Het dagprogramma zal niet worden verruimd, maar men houdt wel een suikerklont, in de vorm van 'verbeteringen', aan een hengel, om de rebellie te doven. Op dat het vuur blijft branden, en de muren van de bajes als kolen worden opgeveegd...